21 Eylül 2008 Pazar

ARI ÜRÜNLERİNDEN OLUP, HERBİRİ BAŞLI BAŞINA İLAÇ DEPOSU MAHİYETİ ÜRÜNLERDEN 4- ARI SÜTÜ...

Kovanlarda kovan içi görevlerden dışarı hiç çıkmamış ve 18 günlükten daha küçük işçi arıların
yutak üstü bezlerinden ürettikleri bir üründür.
Süt dediğimiz zaman diğer aklımıza gelen hayvanlardan üretilen, yavrularının ve bizlerin beslendiğimiz sütle uzaktan yakından alaakası
olmayan farklı bir üründür.
Kovanda ana (kraliçe) arı, ana
arı larvaları, genç işçi arı larvaları, daha sonrada işçi arı larvaları ve erkek arı larvalarının beslendikleri ürüne ARI SÜTÜ denir.

Arı sütü kovan içerisindeki kullanım amacına göre farklı değerlerde olabilmekte. İşte bu farklı değerlere göre en farklı
yani en değerli arı sütü Kraliçeye yani ana arıya ve ana arı olacak larvalara verilir.
Arı sütüyle beslenen ana arı ve
genç işçi arı larvaları dirençli olur. Böylece kovan içi hastalık ve parazitlere karşı mukavemet kazanmış olurlar. Yine aynı şekilde arı sütü ile birlikte ilk 6 gün beslenmesine tabi tutulan ana
ve işçi arı larvalarının farklı bireylere dönüştükleri açıkça görülecektir. Özellikle ana arı bu altı gün farklı beslenmesi sonucunda, günde kendi ağırlığının iki misli yumurta yumurtlayabilmekte,
ayrıca da hastalıklara ve parazitlere karşı daha dirençli olabilmekte ve bunun yanındada uzun
yıllar yaşıyabilmektedir. İşte diğer arıların yaşama süreleriyle kraliçenin yani ana arının çok uzun yaşaması, bu farklı beslenmenin bir neticesi olarak karşımıza çıkmaktadır.





Arı sütü normal bölme yaptığımız ana memesi kuran arılarla ve ayrıca doğal olarak oğul vermeye hazırlanan kovanlarda oluşan ana memelerinden elde edilebilmektedir. Ama bu rakam fazla bir miktar olmamaktadır.. Bir arıdan en fazla 8-10 gram arı sütü elde edilebilmektedir.






Oysaki ana arısız bırakılan çok zengin bir kovana yapay ana arı yüksüklerini
vermek suretiyle alınan bu arı sütü miktarı 150 kat daha arttırılarak asgarı 80, 100 ve hatta 150 gram arı sütüne çıkartılabilmektedir.


Arı sütünün yapısında su,yağ,protein,şeker, enzimler, mikro elementler, yağ
asidi, vitaminler, hormonlar ve henüz daha belirlenememiş olan faydalı maddeler bulunmaktadır. Arı ürünleriyle tedavide bizde henüz bir yol katedilememiş olmasına rağmen,
ABD;Japonya,İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Çin ve hatta arjantinde arı ürünleriyle tedavi ve iyileştirmelerde çok büyük mesafeler alınmıştır.
Bu uygulamalara Prf.Dr.Muhsin Doğaroğlunun Modern Arıcılık kitabından bir örnek vermek istiyorum.
Çinde deney hayvanlarında Tümör meydana getiren Antijen verilerek kanser yapılan 2 hayvan gurubundan tedavi sırasında bir guruba farklı olarak arı sütü uygulayarak tedavide bulunuluyor. Sonuçta arısütü tedavisi uygulanan gurupta hiç ölüm olmamasın karşın
diğer guruptaki, yani arı sütü verilmeden tedavi edilen guruptaki bütün hayvanların öldüğü görülüyor. Bu da arı sütünün tedavide ne derece etkin olduğunu ortaya koymaktadır.

Özet olarak ARISÜTÜ'nün kullanım alanları ve faydalarını şöyle sayabiliriz.

1-Görme bozukluklarının giderilmesinde çok etkilidir.
2-Arı sütü hücre yenileme özelliğine sahiptir. Bu demektir ki vücutta yitirilen ve yıpranan hücreler yeniden yerlerine konulabilmektedir.
3-Arısütü şeker hastalarında şekerin düşürülmesi için verilebilmektedir.
4-Kas hastalıklarında, nefes darlığında,karaciğer yağlanmasında ve eklem hastalıklarında
5-Mide ve barsak hastalıklarında
6-Sinirsel ve ruhsal rahatsızlıklarda,
7-Yaşlılık durumlarında, zihinsel faaliyetlerin arttırılmasında,
8-Ağız ve dil yaralarında,
9-Gripal enfeksiyonlarda,
10-Tansiyonun düşürülmesi ve kalp ritminin düzene sokulmasında,
11-Vücutta canlılık ve diriliğin sağlanmasında,
12-Yaşlanmayı geciktirmede,
13-Üriner sistem rahatsızlıklarında, üreme organları üzerineyaptığı olumlu etkisiyle bu durumlardan muzdarip olanlarda üreme ve cinsel problemleri ortadan kaldırdığı şüphesiz bir gerçektir.

1 yorum:

Ballı Baba dedi ki...

Değerli dostum; Bu ürünlerin bütün özelliklerinin yanında üretim ve tüketim şekillerinide anlatalım ki arıcı arkadaşlarımız ürün çeşitlerini üreterek ekonomilerine katkı sağlasınlar. Bu konularda zaman zaman ilimizde üretim eğitimleri vererek tüm arıcılarımıza faydalı olmaya çalışıyoruz. Daha düne kadar kazıyıp atılan propolisleri artık alıyoruz ve kullanmaya başladık, propolisli pastil üretimi yapmak için çalışmalarım devam ediyor, sona yaklaştık...
Süper konuları işlediğin için teşekkürler. Bu kış televizyon programında bunları tek tek anlatmaya çalışacağım.