13 Eylül 2008 Cumartesi

HER BİRİNİ AYRI AYRI BLOG OLUŞTURACAĞIMIZ ARI ÜRÜNLERİNDEN 1- BAL

Küçücük canlılar olan arıların binbir çiçeğin nektarını ve sakkaroz salgılarını toplayıp,kovanına getiren ve kursaklarında değişime uğratarak peteklere doldurdukları ürüne bal diyoruz.
Balın bilimsel olarak gıdalar içerisinde bitrinci sırada yerini aldığı bilinmekte.
Bununla beraber Peygamber efendimizin hadisleri ve Kuran-ı kerimin arılarla ilgili ayetlerinden de açıkça görüleceği üzere insanlık alemine Yaradan tarafından bahşedilmiş bir şifa kaynağı olduğ u açıkça anlaşılmaktadır. Bununla birlikte gıda olarak tüketilen bal ve arı bütün arı ürünleri şifa yüklüdürler. Balın sofralarımızı özel bir gıda olarak süslemesine ilaveten içerisinde bulundurduğu ağırlıklı B1,B2,B3,B5,B6 ve C vitaminlerine ilaveten POTASYUM,SODYUM KLORÜR,MAGNEZYUM KLORÜR, KÜKÜRT, BAKIR, İYOT, DEMİR,MANGANEZ VE ÇİNKO mineralleriyle de şifa kaynağı olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Yörenin florasına göre balın renkleri farklılıklar göstermektedir. Öyle güzel bir vatan üzerinde yaşamaktayız ki her yöre kendi bitkisine göre
ihtiyacımız olan beslemeyi yaparken şifasınıda vermektedir. Örneğin bölge balımız ağırlıkla kestane bitkisinden üretildiği için ANTİOKSİDAN aktivite ve POLİFENOL değerler yönüyle diğer yöre ballarına göre çok bariz farklılıklar içerir .Bu farklılıkları da KTÜniversitesindeki hocaların detay analizleri açıkça ortaya koymaktadır.
Hakeza yörenin ORMANGÜLÜ balı tansiyon düşürücü özelliği nedeniyle yine büyük önem arzetmekte, yüksek tansiyonlu kişilerin belli oranlarda bu balı almakla tansiyon düzenlemesini
yapabilmektedirler.



Ve yine diğer yörelerimizin ballarıda hepsi farklı içerikleriyle birlikte değişik, değişik şifalar yapmaktadırlar. Örneğin ÇAM balları akciğer ve bronşların tedavilerinde ani etkili ballardır ve bunlar ege ve akdeniz bölgesi taraflarında oldukça çok üretilir.
Yine Türkiyemizin her yöresinde yetişen kekik balı antiseptik özelliği nedeniyle insana dinçlik ve zindelik verir, mide hazmını düzeltir ve sinirliliği kaybeder.

Yine ıhlamur balı sinirleri teskin edici,damar sertliğini ,baş ağrısını, kalp çarpıntısını giderici
özelliğe sahip olan ballardandır.
Bitki çiçeklerinin belli bir olgunluğa ulaşmasından sonra nektar ve sakkaroz salgısını üretmeye başlar. İşte bu salgıların alındıkları bitkilere göre ballar üretmiş oluruz. Floraya göre balların tatları,kokuları,koyuluğu ve de renkleri farklı farklı olurlar.




kestane bitkisinin balları buruktur
balının rengide siyaha yakın koyu kahverengidir. Zonguldak bölgemizde bu sene gündüz hava şartları olumlu olmasına rağmen gece sıcaklıklarının
nisan sonları ve mayıs ayı içerisinde
7-8 derecede seyretmesi, hatta 2-3 kezde daha düşük seyretmesi gece donlarının çiçeği yakmasına neden
olmuştur. Dolayısıyla yanan çiçek nektarı kusamadığı için bal verimi çok düşük olmuştur.Bu sırada çiçeklerin çok canlı gözükmelerine rağmen hemen bir kaç gün içerisinde solup gitmeleride çiçeğin gece soğuğundan yandığının delili olmuştur. Kuytu ve donlardan etkilenmeyen veya az etkilenen kuytu yerlerdeki kestane ise bir nebze daha fazla bal vermiştir.
Türkiyemizin karadeniz sahil kesiminin dışında kalan yerler genelde normale yakın bir sezon yaşamışlardır. Eskişehirde Mahmudiye Arıcılık BÜNYAMİN bey kardeşim normal mevsim sezonu ve yonca dönemi olarak çok güzel verim aldığını söylemiştir.

Yine kars,erzurum ,erzincan,trakya ve akdeniz bölgeleride iyiye yakın bir mevsim yaşamışlardır.



Arılar çerçevelere ağır ağır bal depolamaya devam ederler. Çerçevelerin 2/3 lük kısmı sırlandığı zaman ağır ağır hasat zamanının geldiğini haber verir. Bizim Zonguldak
yöresinde çerçeveler göz dolduracak şekilde ballı olarak görülememiştir. Bal akımı yan çerçevede görüldüğü şekildeyken sona ererse az kg lı ve gösterişsiz bir hasatla karşılaşmış oluruz. Bu şekil çıtaların sağımlarıda dolu çerçevelere oranla zevki daha az olmaktadır.




Yandaki çerçeve Eskişehirde Mahmudiye arıcılık
Bünyamin bey kardeşimin arılığında hasat edilmiştir. Bünyamin kardeşimin söylediğine göre hemen hemen bütün çerçeveler bu şekilde dolu vaziyette alınmıştır.
İşte hasata gelen çerçeveler genelde bu şekilde olduklarında hasata geldiler demektir ve içerisinde ihtiva ettikleri nem oranıda oldukça düşük olur.




Mahmudiye arıcılıktan Bünyamin kardeşime teşekkür ediyorum. Gönülleri gibi gelecek yıllarda da bol ürünler almaları içten dileğimdir.



Sırları alınarak santrifüjde sağımı yapılan ballar bal süzgeçlerinden süzüldükten sonra bal dinlendirme kazanlarına dökülür. Burada 3-5 gün dinlendirilen ballar kavanozlanmaya ve satışa sunulmaya hazırdırlar.
Termostatlı dinlendirme kazanları özellikle tatlı bal üretimi yapılan yerlerde tercih edilmelidir. Balın donmasını önleyecek düşük ısıda tutularak dinlendirme kazanlarından kavanozlara dolum yapılabilir.









Yurdumuzun çeşitli yörelerinde çeşitli şekillerde kavanozlar kaullanılmakta. Şekil o kadar önemli olmamakla birlikte cam kaplar tercih edilmelidir.
Ve mutlaka ballar kavanozlanmadan önce krom bal süzgeçlerinden süzüldükten ve dinlendirilme kaplarında dinlendirildikten sonra kavanozlanıp satışa sunulmalıdır.








Mahmudiye arıcılıkta bal kavanozlama.
değişik şekillerde olan bal kavonozlama
görüldüğü gibi tertemiz ve berrak bir görünüm
arzetmekte.
Yurdumuzun çeşitli yörelerinde çeşitli renk ve şekillerde bal kavanozları kullanılmakta isede genelde beyaz cam kavanozlar tercih edilmelidir.

BALIN KULLANIM ALANLARI VE FAYDALARI
1) Bal içerisinde mikrop bulundurmama özelliğiyle insan vücudunun içinde ve dışında oluşabi
lecek apse ve yaraların oluşmalarını engeller.
2) Balın %70 i kana geçen şekeri ile damarlara yaptığı olumlu etki sayesinde tansiyonun düşme
sine yardımcı olur. Kalp damarlarını kanla beslenmesini sağladığından, kalbi güçlendirir, kalp
çarpıntılarını giderir ve kalp yetmezliğini tedavi eder.
3) Vücutta oluşan bal şekeri şeker hastalarının inisülün kullanmadan tedavilerine cevap verdiği
ilmen belirlenmiştir. Yani şeker hastaları çay şekeri ve tatlandırıcılarını kullanmadan bal
kullanmaları onlara şifa sağladığı belirlenmiştir.
4) Bal karaciğerin kendini tamir etmesini, karaciğer büyümesini önlemesi,karaciğer yağlanması-
nı, sarılık , ülser,gastirit ,oniki barsak ülseri, bronşit ve deri hastalıklarının tedavisini yapar.
5) İnsanlarda alaca adıyla bilinen rahatsızlığı 2-3 veya 4 ay bir bal kürü uygulıyarak tedavi
eder. Bu uygulama sabahları bal şerbeti olarak uygulanırsa faydası daha etkin olur.
6) Kansız hastalar yine bal kürü uygulıyarak vücutlarının eksik kanlarını tamamlarlar.
7) Romatizma ve siyatik rahatsızlığında bal çok faydalıdır. Bal yenilerek kullanıldığı gibi deri üze_
rinede muamele yapılır. Arı zehirine allerjisi olmayanlar arılara kendilerini sokturakak
romatizma ve siyatiğe karşı şifa bulurlar. Yine arıya kendini sokturanlar sıtma olmazlar.
8) Bal şerbeti soğuk suyla yapılıp içilirse ishal kişilerin ishali kesilir. Yine ılık suyla yapılıp
içilirse kabız olanlar bu hallerinden kurtulurlar.
9) Mantar yemeğinden zehirlenenlere bal şerbeti yapılıp içirilirse zehirden kurtulurlar.
10)Şeker düşüklüğünden komaya giren şeker hastalarına bal şerbeti içirilir.
11)Bir miktar bal ayını miktar şapla karıştırılıp ağızda gargara yapılırsa ağız ve diş etlerinin apse
ve yaralarını tedavi eder ağız kokularını giderir.
12)Hakeza balla sirke karıştırılıp gargara edilirse boğaz ve bademcik ağrıları giderilir.
13)Bal yedirilen çocuklar daha güçlü olur ve altını ıslatan cocuklar bu huyundan vazgeçer
14)Herhangi bir şeyden zehirlenen kişiye tuzlu bal şerbeti içirilirse kusturularak kurtarılır.
Daha sayabileceğimiz birçok faydaları olan balı bizler hem gıda olarak tüketiriz ve hemde
ilaç olarak kullanırız.
NOT:YUKARIDA 2 RESMİN GÖRÜNTÜLENMESİNE İZİN VEREN MAHMUDİYE
ARICILIKTAN ESKİŞEHİRDEN BÜNYAMİN BEY KARDEŞİME ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM...

5 yorum:

Ballı Baba dedi ki...

Değerli dostum Salih Zeki; Hem mesleki kariyerini hem de kendine has uslubunla çok güzel bir konuyu işlemeye başladın. Eminim bu ve bundan sonraki konularda vereceğin faydalı bilgiler benim ve bir çok kişinin ufkunu açacak ve çok çok istifade edeceğiz. eline gönlüne sağlık...

Adsız dedi ki...

Ebru Boz dedi ki....

cok güzel bir blog olmus, ellerine saglik. Hem benim isimede yariyan bilgilerde var. Balin bu kadar faydali oldugunu bilmiyordum acikcasi.
Bu arada isinde ve bütün calismalarinda basarilarinin daim olmasini cani gönülden dilerim.

mahmudiyearicilik dedi ki...

Sayın Arıcı Dostum
Bu güzel blog ta faydalı bilgileri verirken bana da yer verdiğiniz için teşekkür ederim.
SELAMLAR

Adsız dedi ki...

Merhabalar abim , bukadar güzel çalışmalardan dolayı teşekürlerimi sunuyorum her bir yazı konu içerğik açısından sonderece ince işlenimş konuya az bilgisi yada hiç bilgisi olmayan için dahi çok yararlı yönlendirice içerikler içeriyor. Genliğmizi böyle faydalı bilgilerle bilinçlendirebilmek en güzel olgudur. çalışmalarınzın devamını dilerim.
sevgi ve saygılarımla
S@cit - İstanbul

Unknown dedi ki...

Merhabalar abim , bukadar güzel çalışmalardan dolayı tşk lermi sunuyorum her bir yazı konu içerğik açısından sonderece ince işlenimş konuya az bilgisi yada hiç bilgisi olmayan için dahi çok yararlı yönlendirice içerikler içeriyor. Gençliğmizi böylesi faydalı bilgilerle bilinçlendirmemiz en güzel olgudur. çalışmalarınzın devamını dilerim.
sevgi ve saygılarımla
S@cit - İstanbul