16 Eylül 2008 Salı

ARI ÜRÜNLERİNDEN ASRIN MUCİZESİ OLARAK ADLANDIRILAN 3- P R O P O L İ S

P R O P O L İ S :Evet yanlış okumadınız şu anda arı ürünlerinden olan ve son zamanlarda sırları
çözüldükçe ürünlerinin kullanım alanları ve neye yaradıklarına vakıf olunan arı ürünlerinden en cazibi olacağına inanılan PROPOLİS 'ten kısada olsa bahsedeceğim.




Arıların kışın ve soğuk havalarda uçma
deliklerini daraltmak, kovanlarının tahta aralıklarını, çatlaklarını kapamada ve kovan içerisine bir şekilde girmiş olan ve istemedikleri nesneleri mumyalayıp kapamaya yarayan maddeye PROPOLİS denir.

Arılar bu maddeyi bitkilerin genç sürgünlerinden ve tomurcuklarından toplarlar. Toplama içinde
çeneleriyle birlikte ayaklarının yardımıyla koparırlar. Çiynemek suretiyle yumuşatıp yine polen taşımada olduğu gibi ayak sepetciklerini kullanarak kovanlarına taşırlar.
Kovana geldiklerinde kovan içi görevde olan diğer arılar yine ağızları marifetiyle arıların ayaklarından kopardıkları propolisleri yine ağızlarıyla nemleterek küçük parçacıklar halınde kovan içerisinde kapama ihtiyacı duydukları yerlere yapıştırırlar. Bu genelde havaların soğumaya başlamasıyla ön uçma deliğinin daraltılması ki buraya arılar çok yoğun bir şekilde çalışarak çok fazla propolis taşımak durumundadırlar ve birde çatlak olan ve kovan içerisine ışık sızan yerlerin kapatılmasında kullanırlar.
Propolisi genelde kovanda tarlacı arılar toplarlar. Kovanlarına geldiklerinde eğer zaman varsa tekrar toplamaya çıkarlar. Genelde bu toplama işi sürgün ve tomurcuklardan
propolisin alınmasının kolay olacağı sıcak saatlerde gerçekleştirilir.





Propolis genelde kovanların uçma deliklerinden ve çatlakların sıvandığı yerlerden alınır. Ama birde bizler kovanda propolis almak için kovanın
üst çıtaları üzerine yerleştirdiğimiz TRAPların üzerine bir cam örterek veya üst kapağı aralık bırakarak içeriye giren ışık ve soğuğu içgüdüsel olarak propolisle kapamak için arıları teşvik etmiş oluruz. Bu şekilde TRAP aralıklarını arılar propolisle kapatırlar ve bizde daha sonra bu trapları alarak soğuk ortamda bir müddet beklettikten sonra esneterek üzerlerinden propolisin ayrılarak düşmesini sağlarız.




Traplardan alınan veya kovan uçma delikleri ve çatlaklarından alınan propolisler toplama kaplarına doldurulur ve küçük parçalar halinde oluşturularak kurumaları sağlanır.

Labaratuar çalışmaları sonucu propolis EKSTRAK'a
dönüştürülür ki, işte bu hem kullanıma hazır, hem kullanımı kolay ve hemde temini kolay olan ürün elde edilmiş olur.








Kullanımı rahatsızlıkların durumlarına göre ayrıca formüle edilerek kullanılır.
gerekli rahatsızlıklarda gerekli formülesi kullanılır.
Propolis daha ziyade ilaç sanayiinde ve kozmotik sanayiinde kullanılır. Bizde ilaç sanayiinde henüz kullanılıyor diyemiyecek kadar az kullanılmaktadır.
Oysaki, amerikada,japonyada,ingilterede,fransada,almanyada,hollandada
propolis ve diğer arı ürünleri kullanımı hat safhadadır. Ağırlıklı arı ürünleriyle hastalarına şifa sunan hastahaneler vardır bu ülkelerde. Bu ülkelerde sentetik ilaç kullanımın mahsurlarının görülmesini müteakip doğal olarak arı ürünlerinin ağırlıklı olarak ilaç sanayyide kullanımlarına 20 sene önce başlamış ve giderek artan şekilde devam etmektedir.
1-Propolisin sürekli kürler halınde alınması sonucu sindirim,solunum ve dolaşım sisteminde ve tüm vücuttaki hastalık etmenlerine karşı etkin bir savunma gerçekleştirdiği belirlenmiştir.
2_sentetik ilaçlardakinin aksine devamlı kullanımlarda zararlı bakterilere karşı direnç oluşturmamakta ve yararlı bakterilerde olumsuz etkilenmemekte.
3-Beriberi hastalığı b1 vitamini eksikliği ve deri rahatsızlıklarında.
4-Ağız yaraları,diş ağrısı ve burun iltihabı.
5-mide rahatsızlıkları,ülser,gastrit, böbrek bozuklukları ve idrar yolları enfeksiyonları.
6-iyi huylu tümörler ve kötü huylu tümörlerin ilerlemelerinin durdurulmasında.
7-Damar sertliği hastalıklarında, kemik erimesinde ve kemik kırıklıklarının kaynamasında.
8-rahim iltihabı,sinir ucu iltihabı ve sedef hastalığının tedavisinde.
9-yaralar,kesikler,kulak burun yaraları, cilt kanseri,bronşit,şeker hastalığı ve nefes darlığında.
10-Grip ve bazı vürus türleri,yanıklar,hemoroit,orta kulak iltihabı,mide gastirit ve oniki parmak
barsağı iltihabı, ve akciğer kanseri.
11-üst solunum yolları,akne,kıl dönmesi iltihabı ve güneş yanıklarında şifa etkilidir.
Daha sayabileceğimiz çokça faydalı olduğu, şifa verdiği alanlar vardır.
NOT : Propolis'i propolis üreten arıcılardan, bizlerden temin edebilirsiniz.

1 yorum:

mahmudiyearicilik dedi ki...

Kovanlarımızı temizlerken kazıyıp attığımız çok yapışkan olduğu için de arıcılarımız tarafından sevilmeyen bu propolis ne kadar faydalı birşeymiş meğer öğrenilecek çok şey var. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
SELAMLAR