29 Eylül 2008 Pazartesi

MUCİZE ARI ÜRÜNLERİNDE OLAN 6- M U M

M U M : Biz insanların giyim ve oturacağımız bir eve nasıl ihtiyacımız varsa,arıların da korunmalarını temin eden evlerine (kovan) ihtiyaçları vardır.Barınak içerisinde o ihtiyaçlarını karşılayan ürünün ana maddesine de M U M diyoruz.
Arıların evleri sayılan kovan içerisinde örtünmelerini, çoğalmaları sırasında ana arının
yumurtalarını içerisine koydukları yuvalarını,
yiyeceklerini yani balını,polenini arı sütünü koyacakları, muhafaza depoları olan yerlerin hepsinin de oluştuğu ve ana maddele-
rinin MUM dan olduğu bir gerçektir.
İşte bu zaruri ihtiyaçları olan yuvalarının yapımında kullandıkları petek ve haliyle MUM, arıların binbir çiçekten toplamış oldukları nektar ve baldan elde edilir. Daha başka bir söylemle

arıların evleride giyim, barınak ,üretim yerlerini ve gıda silolarını mumu güzel ve ölçülü dekorlarla işleyerek oluştururlar.

Biz arılarımıza yandaki resimde görüldüğü
gibi tamamı standart işçi arı gözlu temel petekleri
vererek arıların temelleri üzerine işçi arı gözleriyle örerek petekleri şişirtmelerini sağlarız.
bu tip peteklere ana arı bol işçi arı yumurtası bırakarak kovanın güçlü olmasını temin ederiz.





Oysa ki iptidai kovanlarda (kara kovan,sepet kovan,ağaç kütükleri,standar dışı olan ve petek örme işini temel petek kullanmadan arıların çalışmasına bırakılmış kovanlar) temel petek kullanılmadığı için arılar peteği genelde erkek gözlü kurarlar. ( yanda görüldüğü gibi)





Bu durumda genelde erkek gözlü peteklerde erkek arı çok, işçi arı az oluşacağından kovanda bütün çalışmalara koşuşturan işçi arıların çalışmalarıda fazla fayda vermeyecektir.
Kovana getirilen bal kovanın idamesini zor karşılayacaktır. Bir miktar bal alınsada fazla
bir kıymet ifade etmeyecektir. Aynı zamanda böyle kovanlara hasta olduklarında farkına varamıyacağımız için tedavisinde de geç kalacağız, hakeza parazitlerle mücadele de de öyle. En
önemlisi ana kontrolü yapamıyacağımız için kovan da oluşacak her şey arıların insiyatifine bırakılmış olcaktır.




Arılarda bal hasadını müteakip süzülen ve arılara yalattırılan çerçeveler arıların üzerinden alınıp muhafaza deposuna konarken, parlak,temiz ve sağımda zarar görmeyen petekler
saklamaya alınmalıdır. Biz tedbir bakımından düzenli olan çerçeveleri 24 saat eksi 24 derece difriz şokuna koyarak
kullanılmamış yeni büyük çöp poşetlerine kırkar çerçeve
halinde yerleştirip ağızlarını bağlıyoruz. Ki bu torbalara tekrar ağcık kelebeğinin girip yumurtlaması mümkün olmamaktadır.


Tabidirki bu hazır şişmiş temiz çerçeveler arıcılar için altın değer taşımaktadır.




BAL MUMUNU kolonide genç işçi arılar topladıkları nektar ve balın bir bölümünü petek oluşumunda, bir kısmını yiyecek olarak tüketimde ve bir kısmını da bizler için stoklamaktadırlar.
Petek üertiminde kullandıkları nektar veya balı genç işçi arılar karınlarında bulunan 3 le
başlıyan ve altıyla biten veya bir söylemde 4 le başlıyan ve yediyle biten halkalar tarafından muma çevrilirler. Yani arının göğsüyle karın arasında 4 halka petek üretiminde kullandıkları mumu üretir.
Genç işçi arılar bu görevlerini en çok 10 ila 18 inci günler arasında yapabilirler. Bu arada 1 kg mum üretimi içinde arılar ortalama 16 kğ bal harcarlar. Bu miktar mumun baldan veya nektardan üretiliş durumuna göre de artar veya azalabilir. Yani mum üretimini arılar nektardan gerçekleştiriyorlarsa bu ortalama rakam dahada yükselecektir.
Ayrıca işçi arılar mumu üretirken bol miktarda protein ve yine bol miktarda polen harcamak
durumundadır.
Özellikle biz arıcılar ilkbaharda çiçek durumu güzel ve nektarda geldiği halde petek örmede ilerleme kaydedilmediğinden yakındığımız olur. İşte bu durumda kovan içerisinde polen eksikliğinin var olduğunu düşünmeliyiz ve gereği olarakta arılarımıza polenli kek takviyesi
yapmalıyız.




İşte hasat sonunda oluşan mum birikintileri,
eski siyahlaşmış ve birazda küflenir gibi olan petekler, çoğunlukla erkek arı gözü oluşmuş çerçeveler ve ayrıca bal süzme sırasında alınan sır mumu eritilerek kalıp muma döndürülür.
bu döndürme işinde mumun muhafazası posa veya petek olarak saklanandan daha da emniyette olmakta ve güve zararına maruz
kalmamaktadır. Bu şekilde üretilen ve hazırlanan mumlar ilkbahar için yeniden temel peteğe döndürülüp kullanılmak üzere bekletilir.


Mum Kozmotik sanayyide, İlaç sanayyinde, deri ve iplik sanayiinde, aşı macunu üretiminde
kullanılmasına rağmen arıcılıkta en büyük girdiyi oluşturan temel peteğim üretimininde kullanıldığı için MUM arıcılar için çok önemli bir ARI ÜRÜNÜ'dür. Bu peteğin karşılığını arılardan mum olarak alınması arıcının yüzünü güldürür. Yoksa peteği dışardan parayla almak durumunda kalacak ve büyük paralar harcıyacaktır. Oysaki mum elde ettiğinde küçük bir işleme parasıyla kullanacağı temel peteğini hazırlamış olacaktır.

Hiç yorum yok: