9 Ağustos 2010 Pazartesi

ŞU SIRADA ARILARIMIZA AZIMSANMIYACAK ZARARI VEREN İKİ HAYVAN...


Arılarımıza zarar veren çokça
hastalık ve zararlılar oldukça fazla olmasına
rağmen kışa girmeden arılarımızı kovanın önünde yiyerek bitiren Kirpi ve Eşek arısı aşırı zararları özellikle dikkat çekmektedir.
Zaten havaların sıcak olması dolayısıyla geceyi kovanın ön kısmında sakal yaparak geçirmekte olan arılara en büyük zararı Kirpiler vermektedir.Gece kovanın önüne gelip oturuyor ve hortum gibi ağzıyla arıları midesine indiriyor. Arı külliyetinin çok hızlı bir şekilde tükenmesine sebep olan Kirpi'ler için uyanık olmamız gerekmektedir. Geceleri mutlaka uykumuzu bölüp arılarımızın önlerinde gezinmeliyiz. Kirpiye rastladığımızta onu hemen bir kaba koyarak arılığımızdan çok uzak yerlere götürüp bırakmalıyız. Gerçi bazılarımız o anlık arılarımıza verdiği zararın kızgınlığıyla hemen Kirpiyi öldürmeyi düşünürüz ama öyle düşünmemeli. O da bizler gibi can taşıyor. Yapmamız gereken sadece arı kolonilerinden uzakta bir yere götürmek olmalıdır.



Yine arılarımıza çokça zarar veren iri eşek arıları vardır ki bunlar balı toplayarak kovanına gelen bal arısını hemen kovan girişinde yakalıyarak kendi kovanına getirir bal dolu kursağını yerler. Bunu öyle çokça yaparlarki arılarda kovana girecek olan günlük bala mani oldukları gibi kovandaki tarlacı arısının kısa zamanda eksilmesine sebep olurlar. Bununla mücadele yolları oldukça fazladır. Kendi arılığımızda elimize bir sinek öldurmeye yarıyan veya ona benzeyen aletle bekleyerek gördüğümüz eşek arılarını öldürmeye çalışırız. Ama en güzeli arılığımızda kursağı bal dolu arıyı kaptığı andan itibaren yuvasına gidene kadar arıyı takip ederek veya aramak suretiyle yuvalarına rastladığımızda çeşitli böcek öldürücü ilaçlarla yuvaları söndürülür. Eğer eşek arısı yerde veya ulaşması kolay yerdeki ağaç kovuğunda yuvalanmışsa arıların girip çıktıkları deliğe bir avuç toz insektisit atarak kısa zamanda arıların ayaklarına bulaşan ilacın yuvaya intikaliyle sönmesini sağlarız. Eğer zor yerlerde ve giriş deliği olmayan durumlarda sıvı insektisit veya sinek öldürücü sprey kullanarak yuvayı söndürürüz. Ayrıca bir karton üzerine bir balık koyarak üzerine ve etrafına fare yapıştırıcısı bulayarak arılığımızda birkaç yere bırakırız ve bal arılarının gelmediği ama Eşek arılarının zevkle geldiği bu yemde yapıştırıcıya yakalanmalarını temin ederiz. Buna benzer bazı yöntemler de vardır ama genelde tatbik edilen bu yöntemler eşek arılarının zararlarına çare olmaya yetmektedir.

Hiç yorum yok: