3 Mayıs 2009 Pazar

BU PAZAR GÜNÜ ARILIĞIMIZDA 15 ADET KOVANIN AKTARMA İŞLEMİ VAR...

Bugün yakın bir zamanda arılarımızın bir kısmını geredeye ve bir kısmını da ılıksu kestaneliğine getireceğimiz arılardan 15 adedinin başka kovanlara aktarılma işlemini yapacağız. Uzungüney köyünden Gürkan kardeşim gelmeseydi bu işlemi Ali ile birlikte yapacaktık. Ancak gürkan gelince abileri olmam dolayısıyla sen resimleme yap ve dilediğin zamanda gidebilirsin söylediler sağolsunlar.
İşte aktarılacak ilk kovan. Dün akşam ali bugününde yağmurlu geçeceğini düşünerek arıya hem kek ve hemde şurup takviyesinde bulunmuştu. Çünkü bu ilkbahar çok uzun süredir güzel güneşli bir gün göstermedi sayılır.
Onun içindirki Ali tedbiri elden bırakmadı ve sadece şurupla da yetinmeyip üzerlerine birer kilo kek takviyesi yapıvermiş.
Keki biz kendimiz üretip içerisine sadece bal, yağsız soya unu ve vitamin olarakta Vetavit katıyoruz. Şuruba ise tamamen organik vitamin olan POWERBEE ilave ederek hazırladık.


Alinin dün hassas davranıp hem şurup ve hemde kek ilavesinin nedenini aktarma sırasında daha iyi anladım. Aktarılan kovanda 9 çerceve ve tamamı çoğunluğu çıkmak üzere tahta yavru ve larvadan ve bir miktarda yine tahta yumurta şeklinde olduğunu ve çerçevede bir gram bala yer olmadığını gördüm.
Asker durumuda öğleye yakın bir saatte ve tarlacı arıların dışarıda olmasına rağmen fazlasıyla var olduğunu gördüm.





Dokuz çercevedeki arıların çıkmasını müteakip kovanın durumunu gözlerimin önüne getirdim. Tek kelimeyle harika.
Bunu bize yardımcı olan Gürkan kardeşimizin gözlerindende okumak mümkün inanın.
Bu sene mevsimin yağışlı gitmesi, toprağın suya doyması anlamına geleceğinden güzel bir mevsim yaşayacağımızı bizlere müjdelemekte.
İnşallah öyle olur ve birkaç yıldır düşük bal hasadının moralsızlığını ortadan kaldırır diyorum.



Biz aktarmada kovana arkadan baktığımızda en sola bir bölme tahtası yemlik koyarız. Bu yemlik arılarımızı kışa hazırladığımız son zamana kadar burada durur. Yaylaya gittiğimizde veya arılarımızı biryere naklettiğimizde çok anormal soğuk havalarla hatta kar ve doluyla karşılaştığımız anlar oldu. Bu yemliklere bir miktar koyu şurupla müdahalede bulunduğumuz zaman bile olmakta. İşte o yemlikten itibaren değiştireceğimiz kovandan aldığımız çerçeveleri kontrol ederek aktarıyoruz. Yarıya kadar aktarınca yeni kovanımızla kaldıracağımız kovanımızı yer değiştiriyoruz.


Sonra aktarma işlemini müteakip diğer kovan üzerinden alıp kenara koyduğumuz keki yine aktarılan yeni kovanımızın üzerine koyuyoruz.
3 gün arayla 2 kez organik vitamin Powerbee ile şuruplamanın ardından kovanın katının konulmasıda mutlaka gerçekleştirilecek vaziyete gelecektir umuyorum.





İşte aktarmayı müteakip kovanın dibinde kalan arınında kovan önüne silkenmesi ve tarlacı arıların kovana gelmeleri sonucu kısa zamanda kovan önünde bir birikim yapmıştır.
Bu durumda kovanların asker gücünün ne denli kuvvetli olduğunun göstergesi olmakta.
Diliyoruz ve umuyoruzki birkaç sezon umduğumuzu bulamamanın burukluğu bu sezonda son bulacaktır.
Bu dilek ve duygularla bölgemiz, ülkemiz ve tüm dünya arıcılarına bol bereketli bir sonuç temenni ediyor selamlar gönderiyorum.

Hiç yorum yok: