5 Mayıs 2009 Salı

ARMUT KAPLANININ MEYVELERİMİZE VERMİŞ OLDUĞU ZARAR...

İsmindende anlaşılacağı üzere en çok armut ağaçlarında zararlı olan bü böcek armut ağacının yanında, elma, erik, şeftali,ayva,çınar,ceviz,fındık, muşmula,karaağaç, süsbitkileri ve birçok meyve ağaçlarında zarar yapan, özellikle yeni sürgün filizleri ve yaprakların öz sularını emerek zararlı olan bir böcektir. 4 mm uzunlukta ve 2 mm geniçlikte çok süslü bir zararlıdır. Kendisine bakıldığında hiç kimse bu güzel süslü böceğin zarar yapacağına inanası gelmez. Böceklerin salgıları ve dışkıları yaprağın solunumunu engellediğinden filiz büyümesi ve meyve gelişmesi imkansız hale gelir. Bizde meyve ağaçlarımızdan gereği şekilde istifade edemeyiz.Armut kaplanı bu zararını daha ziyade nisan ve mayıs aylarında gerçekleştirir. Mayıs ayında dişileri yaprak altlarına yumurtalarını bir sıvı içerisine sadece uçları görülecek şekilde gizleyerek inficarını beklerler.20-25 günde inficar sonucu siyahımsı nimfler oluşur ve daha sonra renkleri açılır. 22 gündede olgunluğa erişen armut kaplanı bir yılda 3 döl meydana getirir.
Genelde meyve ağaçları çiçeklerinin 3/4 ünü döktüklerinde içkurduna karşı mücadeleleri yapıldığından bu ilaçlama ile armut kaplanı mücadeleside yapıldığı için ayrıca sadece armut kaplanı için bir mücadele yapmak ihtiyacı hissedilmez.
Bu mücadelede insektisit bir
ilaç kullanılır. Bu güne kadar bu insektisit ilaçlar
kimyasal olmasına karşın artık organik ilaç kullanımı da yapılmaktadır.
Hatta bilimsel çalışmalar bu konularda ilaç kullanmadan biyolojik silah ile zararlılara karşı böceklerle mücadelede önemli mesafeler alınmıştır.
İster organik ve isterse kimyasal ilaçlarla armut kaplanının mücadelesi yapılırken özellikle yaprak alt kısımları iyice ilaçlanmalıdır.
Yukarıda bir armut fidanında Armut kaplanının zararı açıkça görülmekte
tatlı usare içeren filizleri çok seven armut kaplanı zararını bu kısımlarda daha net göstermektedir. Çiftçi kardeşlerimize bu zararlıyla mücadeleyle daha sağlıklı meyve fidanlarına sahip olacaklarını ve dolayısıyla daha güzel , olgun ve dolgun meyveler üreteceklerini hatırlatarak
bol kazançlı bir hasat mevsimi diliyorum.

2 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Er vermiş olduğunuz ayrıntılar için teşekkür ederim,benim armutlarda da bu sorun vardı şimdi daha bilinçli mücadele edebilirim.İyi çalışmalar.

Hayati dedi ki...

Kolay gelsin arıcı dostum...Tüm ziraat çalışmalarında başarılar dilerim.