4 Ekim 2008 Cumartesi

ARICILAR KENDİLERİ İÇİN ÖNEMLİ SAYDIKLARI ARI ÜRÜNLERİNDEN 7 - O Ğ U L

OĞUL :Arılarda üreme, çoğalma, üretilme ve çoğaltılma işleminin gerçekleştiği ve gerçekleştirildiği olgu sonucunda meydana gelen topluluğa OĞUL denir. Bütün canlılarda: bitkiler, hayvanlar, insanlar ve bütün canlı alem bu oluşumu candan can ayırarak, kopartarak oluşturur. Özet olarak bütün üreme ve çoğalmalar bu şekilde bir serüveni takip ederek gerçekleşir. Bazı canlılardaki bölünerek çoğalma ise bu çoğalmaya göre farklılık arzeder.
Bu çoğalma olayı (OĞUL) arılarda hem doğal ve hemde suni olmaka üzere iki yolla gerçekleşir.
Tabii Oğul :Arılarda yukarıda üreme ve çoğalma diye tabir ettiğimiz oluşumun tamamen doğal yollardan meydana gelmesidir. Nisan ve Mayıs aylarında nektarın bol geldiği dönemlerde kısa zamanda arı mıktarını arttıran kovanlarda veya arı barınaklarında genelde eski ana olmak kaydıyla yeni bir gurup oluşturarak kovanı terketmelerine TABİİ OĞUL denir

Suni Oğul :Yapay oğul diyede
adlandırılan bu oğul türü ismindende anlaşılacağı üzere biz insanlar tarafından arılığımızda kovan sayısını arttırma veya çoğaltma işlemini gerçekleştirdiğimiz oğul şekline de suni oğul deriz.
Aslında arıcıların genelde tercih ettikleri veya etmeleri gerektiği yolda budur. Bu
çoğaltma şeklinde arılarımızın ne durumda olduğunu bilmemiz ve ona müdahale etmemiz de
o denli rahat olmaktadır.
Aslında tabii oğul çantada keklik bir oğul demek deyildir. Hatta kovanın içerisine konulsa bile arımızı garantiye almış olamayız. Birde bakarız ki bir dünya uğraş verip yüksek ağaçların tepesinden bin bir meşakkatle alıp kovana koyduğumuz arının yerinde yellerinde estiğini görmemiz çok muhtemel bir durumdur.
Özet olarak arıcı için en rahat, en garanti vede bakım durumuna göre istediğimiz kadar arılarımızı denetimli çoğaltmaya tabi tutabileceğımız vede tercih edeceğimiz , arıcılar içinde en karlı olan oğul türüdür.


Tabii oğulun daldan alınıp kovana konuluşu.
Kozlu Ziraat Pazarlama'nın arılığı
(Zaybir 2.bşk. Ali ÇAKIR)

İşte yukarıda fındık bahçesinde fındığın dalına koan tabii oğul görülerek arının
büyüklük durumuna göre standart 10 çıtalı bir kovana veya 5 çıtalı ruşet kovana yerleştirilir.


Erken ilkbaharda güzel bir gelişim göstererek bal sezonuna daha zaman var düşünülürse bu kovan suni bölme OĞUL'a çok müsait görülmekte.
Bölünmeyi müteakip güzel bir bakıma tabi tutulacak arıların her ikiside yöremizde rahatlıkla bal sezonuna yetişecektir. Bu arada arıcı da hem arı sayısını arttırmış olacak ve hemde normal bir sezon olursa balınıda muhtemelen garantiye almış olacaktır.


Süni (bölme) arı üretiminin yapılışı. Zaybir Başkanımız Selahattin GÜNEY ve onun Kdz/Ereğli-Göktepe köyündeki arılığı.


Bölme yaparken özellikle hazır analı bölme yapacaksak, ki bu bölme her zaman tercih edilen olmalıdır. Bu bölmede her iki kovanı kenarlarına polenli ve ballı çerçeveleri orta kısımlarada eşit orantıda düşecek şekilde yumurta,larva, kapalı göz ve çıkmak üzere olan çerçeveler olmak üzere bölüştürülmeli.

Çerçeveler her iki kovana taksim edilirken özellikle bölünecek kovanın çerçevelerine itinayla bakıp öyle bölme işlemini yapmalıyız yoksa her iki
kovanda bir kaç gün sonra çok büyük farklılıkların olduğu görülecektir. Yukarıda denildiği şekilde her iki kovanda da hem yumurta, hem larva,hem kapalı ve çıkmak üzere olan cerçevelerin orantılı gelmesine dikkat edilecektir.



Tabiidirki yine kovan
dengelerken çerçeve üzerindeki arılarda yan tarafta olduğu gibi her hangi bir geniş kaba veya çuvala silkenerek askeri az olan kovana ilave edilecektir.
Eğer imkanımız varsa böldüğümüz arıdan ayırdığımız ikinci kovanı 4-5 km uzağa emniyetli bir yere bırakıp 15-20 gün sonra diğer arılarımızın yanına getirirsek arımızda denge daha iyi korunmuş olduğu görülecektir.


Yapmış olduğumuz işlerde gerçekten gerekli itina ve dikkati gösterebilmiş isek
ve bal zamanına kadar da gerekli beslemeyi, hastalık ve parazitlerle de gerekli mücadeleyi yapabilmiş isek her iki arımızda aynı zamanda bal sezonuna yetişmiş olacaktır. Bütün bu uğraşların sonunda cuzi harcamalarla hem arımızı arttırmış ve hemde güzel bal almış olacağız ki işte arıcılar için arı ürünlerinden karlı en önemli ürünün semeresi görülmüş olacaktır...

2 yorum:

mahmudiyearicilik dedi ki...

Çok güzel anlatım, ağzınıza kaleminize sağlık.

SELAMLAR

Ballı Baba dedi ki...

Abi tam zamanında yazdın emin ol. Bu sıkıntılı gecen yaz mevsimi sonrası gözümüz gönlümüz açıldı, Allah razı olsun. Fındık bahçesi de çok güzel ordaki arkadaşında ismini yazsan ya...