11 Temmuz 2007 Çarşamba

KOZLU ZİRAAT PAZARLAMA GÜNAHIYLA SEVABIYLA ARILIĞINDA BAL HASADINI YAPTI...


Temiz bir hasat için sağım çadırına yakın suyun olması, itinalı sağım çadırının da kurulmuş olması gerekir...


Bal hasadına başlamadan önce arı kontrolleri ve peteğın sırlanmışlık kontrolü yapılmalı...

çerçevelerin 2/3 ü sırlanmışsa balın hasat edilme döneminin geldiği anlaşılır. Erken alınmaması gerektiği gibi geç te kalınmamalı. Geç kalındığında sağım sırasında yağmacılık olayıyla karşılaşmamız muhtemeldir.








Genelde imece şeklinde yardımlaşmalar yapılır. Kimi gurup hasat işlemini yaparken kimi gurup
ta taşıma işlerini üstlenirler ve çerçeveler arılardan uzak tutularak sağım çadırına getirilir.











Yapılan hasat sonrası çerçeveler düzenli bir şekilde sağım çadırında istif edilir. Ballı çıtaların bu istif edilmeleri sırasında tekrar gözden geçirilerek belkide sağıma tabi tutulmadan arılara iade edilmesi gereken ballı çıtaların ayrımları

yapılır. Bu durumda olan çıtalar arılarda dengeleme de göz önüne alınarak iade işlemi yapılır.
















Bal hasadını yapan kişiler istirahat halinde sigaralarını tüttürüp hasat neticesini tartışırken sağım çadırındaki sır alıcılar ve süzme kazanında çalışanlar işlerini yapmaya devam ederler. 2007 yılında üretim rekolte olarak bekleneni veremediği anlaşılmıştır. Bu da mevsimin oluşturduğu olumsuz hava şartlarının verimi etkilediği bir gerçek olarak ortaya çıkmıştır. Ama bir gerçek te bal içerisinde su ve nem oranının çok az düzeyde olması kıvamın koyu olmasını ve bu sebeplede üretilen balın kalıtesinin yüksek olmasına olumlu etki yapmıştır. Genelde çevre arıcılarımızdan aldığımız haberler bölgesel olarak rekoltenin düşük olduğunu ortaya koymuştur. Sonucun bölge arıcılarımıza hayırlı olmasını ve gelecek yıllarda bol ürün almalarını temenni ediyoruz...







Hiç yorum yok: