26 Temmuz 2011 Salı

KESTANE BALI REKOLTESİ DÜŞÜK...GEREDE'DE ÇİÇEK ERKEN YANDIĞI İÇİN ORADA'DA VERİM DÜŞÜK...

Bu sene olumsuz hava şartları nedeniyle bölgemizde kestane balı rekoltesi beklenenden çok düşük çıktı. Batı karadeniz bölgemiz ilkbaharda sık sık yağış ve soğuk hava nedeniyle arıların gelişmesinde gereken ilerlemenin olmadığı görülmüştür. Daha sonra havanın bir nebze düzelmesi sonucu biraz ümitlendik ancak bir süre sonra arılar tam bal koyma aşamasında büyük yağmurlarla yıkanması sonucu beklenen bal malesef olmadı.

Kestane balından
daha fazla istifade edemiyeceğimizi anladığımız için arımızı Gerede'nin Yenicek köyüne getirdik.
Gerçektende soğuk ve yağışlı bir mevsim sonunda çok güzel bir flora oluştu. Arılar kısa zamanda petek örmenin yanında güzelde bal koymaya başladı. Fiğ, korunga, yabani yonca binbir çeşit çiçek ve daha sonrada geven'in çiçek açmasıyla güzel bir sezonun müjdesini almış olduk.









Öyleki arılar zengin oğul atmaya da başladı. Özet olarak haliyle güzel bir beklenti içerisine girdik. Zayıf arılar gelişti katlara bal konmaya başladı, daha sonra zonguldaktan bal sağımı sonunda buraya yeni olarak getirdiğimiz arılarda üst katlarına tekrar bal koymaya başladı işte bu sırada üç gün sisli ve çiğli bir havanın peşinden çok güneşli bir havanın yaşanması 10 gün zarfında floranın tamamen sararıp kurumasına neden oldu. Evet bu zaman zarfında arılar bir miktar bal koyup sırlamaya geçmişlerse de yine umulan ürün alınamadı ama yinede Allah bereket versin diyip verilen rızık'a şükürle buradanda toparlanıp başka yerlere gitmek gerektiğini düşündük. Çünkü arıların alt kısmı tamamen yavru, hatta bazılarının üst kısımlarındada oldukça yavrulu çerçeveler vardı. Arıların sağımını müteakip hazırlıklarımızı yapıp 21.07.2011 tarihi itibarıyla Lüleburgaz Büyükkarıştıran beldesine yerleşmiş olduk. Orada şu anlık ayçiçeği durumu iyi gözüküyor. Burayla ilgili yazımı bir sonraki blogda yazacağım . Yurdumuzun tüm arıcılarına bol kazançlı bir mevsim diliyorum...

Hiç yorum yok: