12 Nisan 2009 Pazar

NİHAYET BİR PAZAR GÜNÜ ARILIKTA ANA ÜTERİM KOVANLARINDA KONTROL...

Başka konulardaki çalışmalardan dolayı epeyce bir zamandır arılığa gelememiştim. Geçtiğimiz yıllarda kış zayıatlarını pek vermediğimiz için, bu sene normal zayiatlar bile gözüme çok geldi inanın.


Ana üretim strafor kovanlarında şu an çok güzel bir arı çokluğu gözükmekte. Ali 3-4 gün önce bu kovanlarda bölme işlemini yaptım demesine rağmen gerçekten de arılar güzel durumda.
Olduğumuz yerde havaların çok yağışlı ve soğuk geçmesi nedeniyle arılarımızı hep kuru yiyecek kekle besleme durumunda kaldık. 2-3 gün sonra
PowerBee şuruplamasını uygulayacağız. Bu uygulama 10 litre şeker şurubuna 5 gram PowerBee ilacı ilave edilerek hazırlanacak. Standart kovanlarda yarım kilo,ana üretim kovanlarında ise 50 şer gram verilecek.



1 gün önce Ali'nin sıfır temel petek koyduğu çerçevelerde arıların petek örme işini hemen nasıl yaptığı bariz görülmekte.
Şuruplamanın ardından arıların petek örme işini daha kolay yaptıkları görülecektir.
Ana üretim kovanlarını arka besleme bölmelerinin birinde kek olduğu halde diğer bölmede de şuruplamaya devam edilecektir.





Bu kovanda 2 gün önce bölme yapıldığı halde
asker kalabalığı yönünde yinede güzel bir yoğunluk göze çarpmakta.
Bu kovan analı kovan. Birkaç gün sonra bu kovanı tekrar bir bölme işlemine daha tabi tutacağız.









İşte yine Ana üretim strafor kovanında besleme bölmelerine arıların ördüğü petekler iskarpila ile temizlenerek bölmeye tabi tutulan arıya besleme işlemi uygulanacak.






Yine arıların besleme bölümlerine ördükleri peteklere ana arının yumurtladığı ve gözlerinde tamamen kapalı olduğu görülüyor. Bu kısımdaki petekleri kazımaya ve atmaya kıyamadık ve arıya çerceve üzerinden kek beslemesi yapmaya devam edeceğiz. Bu arada gözlerdeki arıların çıkmalarını müteakip takip edip ana tekrar yumurtlamadan kazıyacağız.






Standart kovanlarda da arılar güzel bir çalışma yaparak çerçeve son çıtalarına kadar bütün çerceveler çoğunluğu kapalı olmak üzere tamamen yavrulu durumda.
Bu senenin hem kar yağışı ve hemde normal yağışların güzel olması sonucu iyi bir arıcılık mevsimi yaşıyacağımızı ummaktayız.
İnşallah umduklarımızı buluruz.
Bu duygularla Bölge ve Yurdumuz arıcılarına bol bereketli bir mevsim yaşamalarını diliyorum.

1 yorum:

mahmudiyearicilik dedi ki...

Çok güzel ana kutuların maaşallah; Başarılı bir sezon geçirmeniz dileklerimle.

SAYGILAR