Bal arılarında bu iğne iki parça
halindedir. Ayrıca bu parçalar üzerinde de 9 ar
adet olta dişi bulunur. Arı soktuğunda birinci parça ve üzerindeki dişler aracılığıyla iğne ileriye doğru batmakta ve bu arada hemen arkasından da ikinci parça iğne yine üzerindeki dişler maharetiyle daha da ilerilere batmaktadır.
Bu batma esnasında sokmanın tesiriyle bir acıma oluyor ama asıl ağrılı ve acılı olan iğnenin tesiri daha sonra duyulmaktadır.
Arı zehiri arılardan alınması işlemiyse gayet basit olarak zengin arılı kovanın üstkısmın kapağı kaldırılarak özel bir camla örtülür. Bu arada arılar kızıştırılarak cam üzerinden arıların hissedip sezeceği hareketlere devam edilir. Bu durumda arılar bu kızıştırma ve hareketleri düşmanca kabul edeceğinden iğnelerini saplamak isteyecekler ancak cama geçmeyen iğnelerden arı zehirini içgüdüsel enjekte edecek ki bu zehirde cama bulaşıp yapışacak. Bu kızıştırma işlemine gereği kadar devam edilecek ve bir zaman gelecekki arı cam üzerine enjekte ettiği zehirler cam üzerinde pıhtılaşıp kuruyacaktır.
İşte bu andan sonraki işlemler arı zehirinin labaratuarlarda işlenerek gayemiz doğrultusunda yararlı mamül ürün haline sokulması gerekiyor. Gelişmiş ülkelerden Amerika, ingiltere, japonya,fransa,almanya ,holanda ve bazı ileri ülkelerde arı zehiri işlenerek Tıp alanında, hastahanelerde hasta tedavi ve iyileştirmelerde kullanmaktadırlar.
Özellikle romatizmal hastalıkların tedavisi için ilaç sanayinde ve apiterapide kullanılmaktadır. Türkiyemizde arı zehiri henüz hukuki mesnete tam olarak oturtulup ilaç yapımı ve tedavide kullanımı yapılmamakta. Ama üretiminin yapılarak bazı kişilerce yurt dışına gayri kanuni çıkartılıp kullanan ülkelere satıldığı söylenmekte.
Bizde de hukuki yapılacakların yapılmasını müteakip daha sonra çok yönlü sağıtımlarda kullanılacağı muhakkaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder