10 Ekim 2008 Cuma

ARILIKLARIMIZDA VARROA AKARI VE TRAKE AKARINA KARŞI ORGANİK JEL FORMİK ASİT KULLANIMI...

Arılarımızın parazitlerinden olan varroa (varroa jacobsoni) akarına ve özelliklede son zamanlarda kendisinden sıkça bahsettiren trake akarı (acarapis wodi) çok çeşitli ilaçlar kullanıla gelmiştir. Hatta oldukça eskilere gittiğimizde arıcılarımızın malathion terkipli zirai ilaçlarla yine hayvan dış parazit ilacı olan kenaz ve biraz daha yakın tarihlerde yine biraz daha tekamül olan ama yinede kullanılmaması gereken birçok ilaçlar kullanılmıştır.
Yine arıların dış parazit akarlarına karşı çeşitli firmaların çıkardıkları ruhsatlı veya ruhsatsız fitiller, çubuklar ve dumanlar hakeza kullanılmıştır. Yakın tarihlerde de genelde yine üretim firmalarının ruhsatlı fitil, çubuk ve ilaç emzirilmiş kartonları kullanılmıştır. Bunaların kullanımlarında kullanılan ilaçlar körükle kullanırken kovan uçma deliğinden içeriye girmesi gereken kısmı girmeyip havaya uçmuştur.
Ama yine bazı firmaların üretimleri olan ve çok senedir kullanılmakta olan perizin başarılı bir şekilde kullanıla gelmiştir. Aynı firmanın daha sonraları ürettikleri bayvarol ilacı balda katkı bırakmayan ilaçlardandır.
Gün geçtikçe daha iyiye ve daha tekamüle gittiğimiz açıkça görülmektedir.
Özellikle ORGANİK bir asit olan FORMİK ASİT hem kullanım kolaylığı, hem yağmacılığı önleyen bir özelliğiyle ve hemde fiyat uygunluğu yönüyle tercih edilen yeni bir ilaç olmuştur.





Bahse konu JEL FORMİK ASİT Avrupada yaygın bir şekilde kullanılmaktaydı. Şimdi de yurdumuzda kullanımı yaygınlaşmaktadır. Hem organik bir ilaç olup balda kalıntı bırakmaması gıda yönetmelikleri gereği iyi bir durum. Ayrıca kolay kullanımı ve fiyatının uygun olması ve ilaveten de arılıkta yağmacılığı önleme özelliği de olması artı bir kullanım tercihi olmaktadır ve raflarımızda yerini almaktadır.









FORBEEVAR 200 gramlık renkli pet şişelerde ve normal kapağının haricinde kullanım sırasında takılan ayrıca ilacın parça halde şişenin biraz sıkılmasıyla damlamasını sağlıyan özel kapağı vardır.
Hava ısısının 14-27 dereceleri arasında olduğu günün akşam üstü saatlerinde uygulanması en faydalı olanıdır.
FORBEEVAR ismiyle üretimi yapılan jel formik asit bal arılarının yavru ve erginlerinde arıların vücüt sıvısını emerek ölümlerine sebebiyet veren varroa ve trake akarı olan dış parazitlere karşı güvenilir bir şekilde kullanılır.






Aslında kullanımdan önce arılarımızda boş ve alınması gereken çıtalar alınarak geriye kalan bütün çitalar üzerine çıtaların ortalarına gelecek şekilde, (yanda değerli ZAYBİR başkanım Selahattin GÜNEY'in tatbiki yaptığı şekilde) her çıtaya bir nohut büyüklüğünde olacak şekilde jel damlatılarak örtü tahtası veya bezi kapatılır.
Burada dikkat edilecek hususlardan en önemlisi jelin çıta aralarına direkt arıların üzerine düşürülmemesidir.




Bahse konu jel formik asit ola FORBEEVAR
İlimizde KOZLU VETERİNER KLİNİĞİMİZDE satışa sunulmuştur. Veteriner hekim Cihan GÜMÜŞTEKİN ilacın kullanımını itinalı bir şekilde anlatmakta ve bitişiği olan KOZLU ZİRAAT PAZARLAMA'da da kovan üzerinde kullanımı tatbiki olarak gösterilmektedir.
Bir BİYOHAYAT üretimi olan ürünün 200 gram olan bir şişesi 10 çıtalı yirmi kovanı ilaçlamaya yetmektedir. Bir sefer ilaçlama %95 netice vermektedir 21 gün içerisinde bir hafta arayla 3 ilaçlama gayeye uygun olanıdır. Ama 2 ilaçlama da yeterli olmaktadır.Ki 3 ilaçlama yapıldığı zaman bu beş yıldızlı bir ilaçlama anlamına gelir. Bu durumda hem arımızda tedavi ve hemde korumayı hakkıyla yapmış oluruz...

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhaba abim, harika bir çalıma, her konuda üretimde ona dair zararlılarla mücadele bilinçli yapıldğı zamn verim ve amaca ulaşılmış olur. Çalışmalarnızın devamını, başarılar diliyorum.
sevgilerimle
sacit-istanbul

Adsız dedi ki...

Merhaba abim, harika bir çalıma, her konuda üretimde ona dair zararlılarla mücadele bilinçli yapıldğı zamn verim ve amaca ulaşılmış olur. Çalışmalarnızın devamını, başarılar diliyorum.
sevgilerimle
sacit-istanbul

UĞUR KIRAN dedi ki...

Salih abi işlerinizin bereketli geçmesi dileklerimle, Cihan abiye selamlar.

Unknown dedi ki...

Saygıdeğrer adaşım bu ilaç hakkında yapmış olduğun sunum harika, arıcıların bu ilacı nasıl kullanabileceklerini bundan daha iyi anlatım olamaz.Bu arada banada nümününeleri ulaştı tatbikine başladım ilk izlenimlerim iyi,saygı ve sevgilerimle kolay gelsin.

Kozlulu Kadıoğlu dedi ki...

Sayın üstadım her zamanki gibi kozlu ve zonguldak bölgesinde arıcılık yapan arkadaşlar ve hatta ziraat ile uğraşanlara güzel hizmetlerinize bir güzellik daha ekledidiniz böyle kullanımı koaly ve etkili bir ilacı bölgemize getirdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Saygılarımla
http://kozlusaka.blogspot.com/